
Piątek w kalendarzu, wiosna za oknami, a przed nami świąteczny, długi weekend! Są powody do radości. Lubisz świąteczny nastrój? Ja też go lubię. Można zwolnić i oderwać się od rutyny dnia codziennego. To idealny czas na spędzenie chwili razem, tylko we dwoje. Skoro więc masz taką szansę – czas poświęcić ją… dla siebie! Oto kilka niezawodnych przepisów na podkręcenie smaku i doprawienie całości szczyptą pikantności. Smacznego!
Owocne ciacho
To będzie owocne ciacho! Trzymaj się przepisu, a wyrośnie smaczne!
Składniki:
- kilogram twardych jabłek
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 2 duże jaja
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatasz: gładzisz, wałkujesz! Pozwól, by wszystko dokładanie się połączyło i wyrosło. Idzie lepiej, gdy robisz to na cztery ręce. Kiedy składniki się idealnie połączą możesz przejść do rozbierania tj. obierania (!) jabłek. Następnie dodaj szczyptę przypraw do smaku: imbir, cynamon, kardamon.
Teraz wszystko na blachę i podkręć temperaturę do 180 st. Za 20 minut będzie gotowa do schrupania!
Świąteczne śniadanko
Na twardo i na ostro – takie powinny być świąteczne jaja! Idealne na poranek. Ale gdy znudzi Ci się świąteczna rutyna zamieć stare przyzwyczajenia do kosza i pozwól sobie na coś nowego…
Składniki:
- 2 jajka
- 1 parówka – może być zwyczajna
- szczypta chili
Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię do czerwoności. W międzyczasie zajmij się parówką. Przekrój ją wzdłuż na pół i ułóż na patelni w kształt serca. Teraz jajka. Delikatnie rozbij skorupkę i wbij je do środeczka. Uważaj, żeby nic nie wypłynęło zanim białko nie zetnie się, bo stracisz efekt serca.
Podawaj z miłością i szczyptą ostrej papryczki.
Słodka babeczka
Nie ma tu maksymalnego poziomu słodkości. Czym więcej słodyczy tym lepsza. A do ozdoby najlepsza będzie bita śmietana!
Składniki:
- mąka
- cukier
- proszek do pieczenia
- masło
- jajka
- śmietanka do dekoracji
Najpierw dobrze ubij jajka. Żadne tam miksery. Najsztywniejsze wychodzą, gdy użyjesz trzepaczki. Tak robiły nasze babki, tak i Tobie wyjdzie. Trzep, aż zesztywnieje. Dodaj mąkę i cukier, proszek do pieczenia. Delikatnie, uważaj, żeby nie opadło. Gdy idealnie zamieszasz, małymi porcjami nakładaj do foremek. A teraz temperatura na maksimum i piecz tak długo, aż się zarumienisz… zarumienią (!).
Gdy przestygną nie szczędź śmietanki do ozdoby. Możesz też polukrować – ale to tylko od Ciebie zależy jak lubisz…
Głodna wrażeń? Więcej miłosnych przepisów i inspiracji znajdziesz na naszym profilu na Pintereście!