Święta pełne rozkosznego smaku miłości

Święta pełne rozkosznego smaku miłości

Piątek w kalendarzu, wiosna za oknami, a przed nami świąteczny, długi weekend! Są powody do radości. Lubisz świąteczny nastrój? Ja też go lubię. Można zwolnić i oderwać się od rutyny dnia codziennego. To idealny czas na spędzenie chwili razem, tylko we dwoje. Skoro więc masz taką szansę – czas poświęcić ją… dla siebie! Oto kilka niezawodnych przepisów na podkręcenie smaku i doprawienie całości szczyptą pikantności. Smacznego!

Owocne ciacho

To będzie owocne ciacho! Trzymaj się przepisu, a wyrośnie smaczne!

Składniki:

  • kilogram twardych jabłek
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 duże jaja
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zagniatasz: gładzisz, wałkujesz! Pozwól, by wszystko dokładanie się połączyło i wyrosło. Idzie lepiej, gdy robisz to na cztery ręce. Kiedy składniki się idealnie połączą możesz przejść do rozbierania tj. obierania (!) jabłek. Następnie dodaj szczyptę przypraw do smaku: imbir, cynamon, kardamon.

Teraz wszystko na blachę i podkręć temperaturę do 180 st. Za 20 minut będzie gotowa do schrupania!

[Źródło: thediaryofdaveswife.com]

[Źródło: thediaryofdaveswife.com]

Świąteczne śniadanko

Na twardo i na ostro – takie powinny być świąteczne jaja! Idealne na poranek. Ale gdy znudzi Ci się świąteczna rutyna zamieć stare przyzwyczajenia do kosza i pozwól sobie na coś nowego…

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 parówka – może być zwyczajna
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię do czerwoności. W międzyczasie zajmij się parówką. Przekrój ją wzdłuż na pół i ułóż na patelni w kształt serca. Teraz jajka. Delikatnie rozbij skorupkę i wbij je do środeczka. Uważaj, żeby nic nie wypłynęło zanim białko nie zetnie się, bo stracisz efekt serca.

Podawaj z miłością i szczyptą ostrej papryczki.

[źródło: coolinarnie.pl]

[źródło: coolinarnie.pl]

Słodka babeczka

Nie ma tu maksymalnego poziomu słodkości. Czym więcej słodyczy tym lepsza. A do ozdoby najlepsza będzie bita śmietana!

Składniki:

  • mąka
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • masło
  • jajka
  • śmietanka do dekoracji

Najpierw dobrze ubij jajka. Żadne tam miksery. Najsztywniejsze wychodzą, gdy użyjesz trzepaczki. Tak robiły nasze babki, tak i Tobie wyjdzie. Trzep, aż zesztywnieje. Dodaj mąkę i cukier, proszek do pieczenia. Delikatnie, uważaj, żeby nie opadło. Gdy idealnie zamieszasz, małymi porcjami nakładaj do foremek. A teraz temperatura na maksimum i piecz tak długo, aż się zarumienisz… zarumienią (!).

Gdy przestygną nie szczędź śmietanki do ozdoby. Możesz też polukrować – ale to tylko od Ciebie zależy jak lubisz…

[źródło: www.weddingwire.com]

[źródło: www.weddingwire.com]

Głodna wrażeń? Więcej miłosnych przepisów i inspiracji znajdziesz na naszym profilu na Pintereście!

Ten wpis został opublikowany w kategorii inspiracje i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.